Nederlands Kampioen!

20 September 2011

Dankzij een goed weekend met een fantastische laatste dag heb ik het Nederlands Kampioenschap gewonnen. Mijn eerste nationale titel is een feit. Een mooier verslag dan dat ik op Sailreport.nl vond kan ik niet maken, dus bij deze een citaat.

Laser Battle om Nederlandse titel uitgelicht
De top drie van het Laser Standard-veld liet het afgelopen weekend een verbeten strijd om de Nederlandse titel zien. Het werd Talentploeg versus Delta Lloyd Kernploeg, waarbij dit keer de aanstormende talenten aan het langste eind trokken. Douwe Broekens won verrassend het Delta Lloyd ONK Laser 2011, gevolgd door ploeggenoot Nicolas Heiner en kernploeglid Rutger van Schaardenburg. We spraken ze alle drie.

Het was onverwachts, maar ik had gezien dat het kon als ik Rutger vandaag twee keer zou verslaan, begint Broekens nog enigszins beduusd te vertellen. Hij zit gebroederlijk naast de Finn kampioen Pieter-Jan Postma naar de fotos op het scherm in het regatta centrum te kijken. Ik ben zo trots op Douwe, jubelt Postma oprecht.

Broekens gaat verder: Ik had sinds gisteravond in mijn hoofd dat ik Rutger kon pakken en daar ben ik voor gegaan. De eerste wedstrijd won ik. Het werd nog spannend met een gele vlag in de laatste downwind, maar ik had genoeg voorsprong. De tweede race werd spannend. De druk kwam er een beetje bij, maar het lukte.

Spannend tot het einde 
Ik verprutste bijna mijn start, maar uiteindelijk viel het mee, blikt Broekens terug op die allesbeslissende slotwedstrijd. Ik kwam een beetje laat van de lijn. Het was heel shifty en vlagerig, dus het was tricky om volledig op Rutger te varen. Hij is natuurlijk ook wel snel, dus ik heb ervoor gekozen om echt mijn eigen ding te doen. En als het kan risico nemen om die winst te halen. Ja en dat ging goed in het eerste kruisrak. Ik kwam n boven en Rutger werd gematchraced door Nicolas. Dat maakte het op dat moment iets makkelijker, maar ik was blij dat ik van het begin af aan de controle had en ervoor lag. Gezien de gele vlag van de eerste race, waar ik nogal verbaasd over was, ben je nooit helemaal zeker. Het was dus spannend tot het einde. Des te groter is de vreugde over de landstitel. Het is onverwachts. Ik ging voor een medaille en dat het dan de eerste is, had ik niet gedacht.

En dan versla je eindelijk de man to beat. Dat is mooi, lacht Broekens. De afgelopen drie weken hebben we samen in Engeland getraind. Dan zit je er tegenaan en soms ben je sneller, maar je ziet dat hij gemiddeld constant beter is. De eerste dag van dit ONK was een duidelijk verschil. Hij ging harder. Dat je dan uiteindelijk alsnog wint, geeft voldoening.

Zilver en toch ontevreden
Met een brede glimlach staat hij bij zijn boot zijn verhaal te doen. Vandaag kon ook Nicolas Heiner een slag slaan, die om zilver. De eerste wedstrijd was aardig beslissend voor mij en Douwe. Wij stonden twee en drie. Douwe voer echt heel sterk en ik kwam niet goed van de lijn af. Hij won en ik werd vierde, dus ik kon hem niet meer inhalen. Ik wist dat Rutger een OCS als aftrek had en ik had maar een vier staan. Dus ik dacht ik gooi mijn matchrace skills in de strijd. Dat is uiteindelijk gelukt.

Ik had wat moeite in het begin en kreeg een gele vlag op de start: wrikken terwijl ik achteruit voer. De jury heeft dit evenement sowieso een paar rare calls gegeven. Maar goed, ik ben van achter teruggekomen om Rutger weer op te pakken. Dat is gelukt en het werd een mooie match in het laatste deel van het tweede kruisrak.

En zo finishte Heiner als tiende en Van Schaarden als twaalfde. Laatst genoemde moest die punten meetellen, aangezien hij al een OCS aftrok. Zo verloor hij ook het zilver aan Heiner. Toch is Heiner over het algemeen naar eigen zeggen niet echt tevreden met hoe het hele evenement verliep: Ik was heel erg moe, mijn lichaam werkte niet mee en mijn focus was ver te zoeken. Ik heb hard getraind en het is nu einde seizoen. Vorig weekend moesten we ons ook al bij de United 4 melden voor de selectie [voor de talentploegstatus]. Maar vanaf nu is het lekker rusten en fit worden voor het WK in Perth.

Van Schaardenburg baalt 
Ondanks een enthousiast onthaal van zijn familie, stond Rutger van Schaardenburg toch te balen na de onverwachtse ontknoping van het ONK. Ik moest de laatste race winnen om sowieso het kampioenschap naar me toe te trekken, maar Douwe heeft goed gevaren. Van Schaardenburg werd bij het olympische test even in Weymouth nog verrassend tweede. Daarmee laat hij een behoorlijke ontwikkeling op internationaal niveau zien. Zo dacht ik er zelf ook over. Zeker toen Roelof vanwege een rugblessure niet mee zou doen aan het ONK, dacht ik dat ik grote kans op de titel zou maken. Begin september lukte dat wel bij het Britse kampioenschap, waar hij respectievelijk Bouwmeester en Heiner achter zich liet.

In Medemblik waren de kaarten anders geschud en moest hij genoegen nemen met brons. Dat is balen. Ik had graag willen winnen en zo het seizoen lekker willen afsluiten. In de laatste race heb ik het een beetje uit handen gegeven. Dat moet je gewoon niet doen en eigenlijk heb ik dat bij beide wedstrijden gedaan. Normaal gaan mijn eigen avontuurtjes altijd wel goed, maar dit keer niet. Dan word je hard met je neus op de feiten gedrukt. Ik had meer op safe moeten varen, wel als je voor ligt en voor bepaalde mensen moet eindigen.

Matchrace training
Bij de pre-Olympics in Weymouth had Van Schaardenburg goud in handen, maar in de laatste meters van de Medal Race liet hij zich naar eigen zeggen dwars zetten door Slingsby. Dan zie je dat ik veel moet verbeteren in het 1 tegen 1 varen. Dat kwam bij dit ONK weer naar boven. Een matchrace training gaat dus zeker in het programma komen.

Bij het WK in Perth kunnen Van Schaardenburg en Roelof Bouwmeester, beiden in het bezit van een volle nominatie voor de Spelen van 2012, de nationale selectie voor een olympisch ticket afmaken. Volgens Van Schaardenburg moet hij daarvoor als beste Nederlander bij de eerste acht landen eindigen. Ik hoop voor een podiumplek te gaan. Daar wil ik mijn pijlen op richten, in plaats van puur op de nationale selectie. Je moet je doelen hoog genoeg zetten. Als je die op een achtste plek zet, is de kans groot dat je tiende wordt.

Reacties

marten

toch leuk om het verhaal nog een keer te lezen . Hartstikke top Marten .